Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Jak vydělávat na válce: Spojence nutit předat stíhačky F-16 Ukrajině. Náhrada? Předražené a problematické F-35. Slavný stealth páté generace má 857 výrobních závad. Nesmí létat nadzvukově? Co kdyby se pak rozpadl?

Jak vydělávat na válce: Spojence nutit předat stíhačky F-16 Ukrajině. Náhrada? Předražené a problematické F-35. Slavný stealth páté generace má 857 výrobních závad. Nesmí létat nadzvukově? Co kdyby se pak rozpadl?

29. 8. 2023

Tisk článku

Vladimír Prochvatilov vysvětluje, že pozadí dodávky stíhaček F-16 Ukrajině je pro USA čistě obchodní záležitostí, protože potřebují spojencům rychle vyprodat své F-35 (nám za čtyři sta miliard, přestože je nepotřebujeme), neboť vědí, že dodávají velmi nekvalitní zboží, ale daňoví poplatníci "poddaných" to zaplatí...

Spojené státy povolily Dánsku a Nizozemsku dodat Ukrajině stíhačky F-16 ze svých zásob poté, co ukrajinští piloti projdou příslušným výcvikem. „Vítáme rozhodnutí Washingtonu připravit půdu pro vyslání stíhaček F-16 na Ukrajinu,“ řekl poníženě nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra. Informovala o tom agentura Reuters.

Dánský ministr obrany Jakob Ellemann-Jensen už tolik rozhodnutím Washingtonu nadšený nebyl a uvedl, že možnost dodání dánských stíhaček F-16 Ukrajině bude projednána s blízkými spojenci.

Dány lze pochopit. Přesně před rokem, kdy země obdržela první stíhačky F-35, byla tato letadla shledána vadnými. „Nejméně u dvou ze šesti letounů F-35 byly zjištěny závady na katapultech sedadel... Defekty byly výrobní závadou dodavatele Lockheed Martin,“ uvedl dánský rozhlas.

Ministr obrany dánského království Morten Bodskov uvedl, že Dánsko si o tři roky déle ponechá ve službě stíhací letouny F-16, jejichž vyřazení bylo naplánováno na rok 2024, přičemž nové letouny F-35 budou do ozbrojených sil zaváděny postupně. Důvodem tohoto rozhodnutí je podle ministra skutečnost, že „v Evropě se dramaticky změnila bezpečnostně politická situace.“

Nicméně přání dánské armády ponechat si poněkud zastaralé F-16, ale přesto ne tak problematické jako vychvalované stíhačky F-35, se nenaplnilo. Jak by řekl Don Corleone, USA učinily Dánsku nabídku, jaká se neodmítá. Armáda byla nucena předat své stíhačky F-16 Ukrajině, a aby měla na čem létat, USA jí nabídly obnovení nákupu svých technicky vadných F-35.

SLEDUJTE: Druhý rozhovor s Robertem Vláškem na téma obrany finanční svobody uvede Protiproud TV v přímém přenosu úterý 29. 8. 2023 od 18:00. Videu bude jako obvykle věnován i článek zde na protiproud.info, záznam bude po odvysílání samozřejmě nadále k dispozici. Do rozhovoru můžete vstupovat prostřednictvím chatu, a to i s předstihem před zahájením vysílání.

Kolosálně drahý zmetek

Spojeným státům se však nepodařilo zkroutit ruce Belgičanům. Belgické ministerstvo obrany 1. srpna 2023 oficiálně odmítlo převzít první dodávky stíhaček F-35A stealth objednané ještě v roce 2018 jakožto postupná náhrada F-16, protože tento letoun se stále vyrábí v technicky nedodělané verzi a vyžaduje řadu vylepšení svých klíčových komponent a softwaru.

Letouny F-35 trpí od svého prvního uvedení na trh nekonečným výčtem závad, píše Business Insider. V roce 2021 bylo v konstrukci F-35 napočítáno 857 technických závad, z nichž řada měla „kritický dopad na připravenost k bojovému nasazení“ a ohrožovala život pilota. Společnost Lockheed Martin Corporation tyto závady neodstranila, a přesto dál pokračuje ve výrobě nepoužitelných stíhaček.

F-35 nemá problémy pouze se softwarem. V polovině prosince 2022 se v Texasu zřítila stíhačka F-35B s krátkým vzletem a svislým přistáním určená pro americkou námořní pěchotu.

Během přistání se letoun stočil nosem k zemi, praskl mu podvozek a sjel z dráhy, otočil se kolem vlastní osy a praštil křídlem o zem. Pilot se sotva stihl katapultovat. Podle armády byla nehoda způsobena „vzácným systémovým jevem“ souvisejícím s vibracemi motoru.

Vibrace se nepodařilo odstranit a konstruktéři Lockheed Martin nabídli, že na F-35 namontují pokročilejší motor F120 společnosti General Electric. Pentagon odmítl a uznávaný vojenský komentátor Tyler Rogoway to označil za „neuvěřitelně stupidní krok“.

Univerzální krocan

Protože systémové závady na pohonném systému stíhačky nebyly odstraněny, Pentagon problém vyřešil „inovativním“ způsobem: doporučil letectvu, aby mělo po ruce provozuschopný náhradní motor. Nehoda v Texasu ukázala, že mít po ruce náhradní motor F-35 by vskutku nebylo marné.

Přední američtí konstruktéři letadel poukazují na zhoubnost samotné myšlenky vyrobit univerzální letoun pro všechny příležitosti – pro letectvo, námořní pěchotu i letadlové lodě. Pierre Sprey, jeden z hlavních konstruktérů F-16, nazval F-35 „krocanem“, což v Americe symbolizuje směs hlouposti a vyžranosti:

Vezměte si například letoun F-35 s vertikálním vzletem .... Mohutný zdvihový systém „sežere“ značnou část užitečného zatížení letounu a relativně malá křídla mu neposkytují potřebnou manévrovatelnost ani pro vzdušný boj, ani pro přímou podporu pozemních sil. Stejně nedostatečnou manévrovatelnost mají i varianty vyvinuté pro letectvo a námořnictvo. Maximální rychlost F-35 1,6 Machu také pravděpodobně neoslní, protože tento ukazatel u moderních stíhaček Ruska, Evropy a Spojených států buď dosahuje, nebo překračuje hodnotu dvou Machů“.

Čtěte ZDE: Nejen Němci v obavách: Z nových ruských bezpilotních Lovců jde prý hrůza. V říjnu zvrat ve válce? USA jsou namydlené. F-35: Jen prachy pro madam Černochovou? Budou šrot ještě dřív než ona. Izraelci se vzít na hůl nenechají

Pokud jde o „neviditelnost“ F-35, té lze docílit pouze v případě, že letadlo ponese všechny své bomby a rakety uvnitř trupu. Jsou-li však rakety na vnějších závěsech, stíhačka se stává viditelnou i pro nejstarší radary. Ani s minimálním užitečným zatížením není ovšem F-35 fakticky neviditelný pro ruské a čínské radary, píše The Daily Beast.

Proto F-35 nelze použít tváří v tvář silné protivzdušné obraně nepřítele. V jediném případě, kdy se tak stalo, byl izraelský F-35 zasažen dokonce staronovým sovětským komplexem S-200 ve službách syrské protivzdušné obrany, uvádí The Drive a dodává, že Izrael už nehodlá F-35 používat při budoucích bojových výletech do Sýrie.

Rachotina neschopná letu?

Snaha Pentagonu vyvážet technicky nedotažené F-35 se vysvětluje zejména finančními problémy společnosti Lockheed Martin, neboť na výrobu 2 700 stíhaček této korporaci chybí několik miliard dolarů. Pentagon tento problém řeší tím, že uvedenému monstru amerického vojensko-průmyslového komplexu předhazuje řadu lukrativních zakázek.

Proto bylo rozhodnuto, že hlavními sponzory výroby rachotin z produkce Lockheed Martin se stanou spojenci USA v NATO. Německo tak muselo na úkor vlastního obranného průmyslu nakoupit pětatřicet letounů F-35 za 10,5 miliardy dolarů. A to navzdory osmi stovkám neodstraněných poruch!

Nejkřiklavějším přehmatem amerických konstruktérů v projektu F-35 je příliš slabý trup, díky němuž nemůže stíhačka z důvodu rizika sebezničení dlouhodobě letět nadzvukovou rychlostí. Navíc při vyšším zatížení se letadlům rozpadají antény, kapota a ocasní součásti.

Společnost Lockheed Martin tyto nedostatky nedokázala odstranit a pouze doporučila zkrátit dobu nadzvukového letu na minimum, tedy zásadně změnit taktiku F-35 a vzdát se jejich hlavní výhody – zachycení vzdušných cílů při nadzvukové rychlosti.

Řešení se nakonec našlo v převedení výroby více než 400 komponent trupu F-35 na německý koncern Reinmetall, který již zahájil výstavbu příslušného závodu.

Čtěte ZDE: Operace vskutku speciální: Moskvě se na Ukrajině daří podkopat i Washington. Jak vyrobit "obyčejné" náboje? Prázdné sklady USA i NATO. Šeptání o příměří Kreml neslyší. Vedlejší efekty? Spíš hlavní porážka ve válce proti Rusku

Před nepřítele v nedbalkách

K dnešnímu dni USA nedisponují žádnými bojově připravenými stíhačkami páté generace schopných nasazení s vysokou intenzitou. Dosud nejdražší americký stíhací letoun páté generace F-22 Raptor bude od roku 2023 – kvůli problémům s výkonem – vyřazen ze služby.

Malý počet F-22, jejich zastaralá avionika, extrémně malý dolet a neschopnost efektivně spolupracovat s moderními bojovými prostředky, stejně jako nedostatek bojových schopností za snížené viditelnosti vážně omezují potenciál F-22,“ uvádí časopis Military Watch Magazine.

Publikace poukazuje na to, že konkurent F-35 – ruský stíhací letoun páté generace Su-57, „se již prosadil v ukrajinském operačním prostoru potlačením nepřátelské protivzdušné obrany a přesnými údery za hranicí viditelnosti, zatímco F-22 takové schopnosti postrádá.“

Ministr obrany Sergej Šojgu nedávno navštívil expozici fóra Armáda-2023 na letišti Kubinka, kde mu byly předvedeny nejnovější prostředky ničení cílů u stíhačky Su-57, které „mohou výrazně zvýšit její schopnost vypořádat se s různorodými cíli,“ uvedl zástupce vývojáře.

Na fóru Armáda-2023 společnost „Roselektronika Holding“, která je součástí státní korporace „Rostex“, poprvé předvedla exportní verzi komunikačního systému pro letoun Su-57. Jeho použití zvýší spolehlivost, zpravodajskou ochranu a odolnost komunikačních kanálů proti rušení.

Tento komunikační komplex podle společnosti zajišťuje automatický a automatizovaný přenos dat ve složitém rušícím prostředí na vzdálenost až 1 500 kilometrů v různých frekvenčních pásmech. Kromě toho komplex využívá vysokorychlostní magistrálu pro přenos informací v jednotném digitálním formátu.

Společnost Lockheed Martin mezitím plánuje vyrobit více než dva a půl tisíce letounů F-35, čímž svým spojencům vnucuje nákup vysloveně surového šuntu. Američané vědí, jak prodávat nekvalitní výrobky vyvíjením nátlaku na vlády satelitních zemí.

Největší balík „technicky podřadných“ F-35 – asi sto čtyřicet kusů obdrží Velká Británie, po stovce Japonsko a Austrálie. Jižní Korea podepsala smlouvu na šedesát stíhaček, desítky F-35 budou osedlávat Norsko, Izrael, Polsko a další evropské země.

Všichni tak potvrzují známou pravdu: Kdo nechce (nebo nemůže) živit vlastní armádu, bude živit armádu cizí.

(V nejbližších dnech přineseme mimořádně zajímavý rozhovor s Michalem Svatošem, v němž budeme porovnávat právě zbraňové systémy Rusů a Američanů - především těch, které jsou - či budou - využívány na ukrajinském bojišti ve válce Západu s Ruskem.)

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky