Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Afrika míří na Východ: Gabon se vydal cestou Nigeru. Armáda zrušila výsledky podvodných voleb. Loutkový francouzský prezident Bongo měl ve Francii 70 bankovních účtů, 39 bytů a 2 Ferrari. Nejen Macron v nesnázích

Afrika míří na Východ: Gabon se vydal cestou Nigeru. Armáda zrušila výsledky podvodných voleb. Loutkový "francouzský" prezident Bongo měl ve Francii 70 bankovních účtů, 39 bytů a 2 Ferrari. Nejen Macron v nesnázích

31. 8. 2023

Tisk článku

Karol Jerguš přináší zprávy z další africké země, která se tento týden rozhodla, že okrádání Západem, zfalšované volby a nepředstavitelnou korupci v režii globalistů už nebude dále snášet, a tak jako Niger a další země v Africe se vydá na cestu skutečné svobody a nezávislosti ve spolupráci s Ruskem a Čínou

Bývalý gabonský prezident Omar Bongo měl ve Francii 70 bankovních účtů, 39 bytů, 2 Ferrari, 6 automobilů Mercedes Benz, 3 Porsche a Bugatti. Vládl 42 let (od roku 1967 do roku 2009). Jeho syn Ali Bongo je prezidentem od roku 2009. Právě byl svržen převratem.

pp

Bývalý gabonský prezident Ali Bongo Ondimba

Armáda už se na to nemohla dívat

Z Gabonu přicházejí naléhavé zprávy, že armáda země převzala moc do vlastních rukou. Vzbouřenci oznámili anulaci výsledků prezidentských voleb a rozpuštění hlavních institucí státní moci. Zpráva byla odvysílána v televizi jménem gabonského vojenského velení. Bylo také dodáno, že ozbrojené síly mají v úmyslu skoncovat s protilidovým režimem.

Od nynějška je známo o nepokojích v hlavním městě Gabonu, městě Libreville (počet obyvatel asi 850 tisíc lidí). Hlášena je střelba. V Gabonu byl vyhlášen všeobecný zákaz vycházení a přístup na internet byl vypnut. Pro informaci: současným prezidentem Gabonu (od roku 2009) je Ali Bongo Ondimba, syn předchozího prezidenta země Omara Bonga. Bongo Jr. strávil celé své dětství a mládí ve Francii, studoval na univerzitě v Sorbonně. Je třeba poznamenat, že v roce 2019 se gabonská armáda už pokusila o vzpouru. Potom oznámila vytvoření nové národní vlády proti francouzskému kolonialismu. Avšak během několika dní, ne bez účasti francouzských speciálních služeb, byli vůdci povstání odstraněni a Bongo Jr. pokračoval ve svém předsednictví.

pp

Čtěte ZDE: Vojenský převrat v Nigeru západ vyděsil: USA chtějí obnovení kolonií. Dvojí metr v Africe a na Ukrajině. Dojde k vojenské intervenci Západu? Alžírsko přijde na pomoc. Niger položil Francii na lopatky. Sláva Rusku a Putinovi!, volají Afričané

Bohatá země vysávaná Francií

Gabon je malá africká země s počtem obyvatel přibližně 2, 5 milionu lidí, má přístup k moři (Atlantský oceán), politická struktura je prezidentská republika. Má vysoký index HDI – Human Development Index. HDP země se odhaduje na 42 miliard dolarů. Pokud jde o HDP na obyvatele, Gabon překonává takové rozvojové země jako Egypt, Alžírsko, Vietnam, Jordánsko, Tunisko, Indie a Maroko. Podle afrických standardů je Gabon z ekonomického hlediska považován za poměrně prosperující zemi. Lví podíl na jeho výrobním komplexu, včetně rozvoje podloží, zároveň patří západním společnostem.

V televizním prohlášení armáda oznámila rozpuštění vládních institucí: "Po zjištění nezodpovědného, nepředvídatelného vládnutí, které vede k pokračující degradaci sociální soudržnosti a vede zemi k chaosu, jsme se rozhodli bránit mír ukončením současného režimu." Během tohoto prohlášení novináři agentury AFP slyšeli v Libreville výstřely z automatických zbraní. Současný prezident Ali Bongo Ondimba, který je u moci již 14 let, byl v sobotu potřetí opětovně zvolen hlavou státu.

SLEDUJTE: Protiproud TV v pondělí 4. 9. 2023 od 18:00 vysílá v přímém přenosu pravidelné setkání šéfredaktora Protiproudu s věrnými čtenáři a diváky - v jednom z mála necenzurovaných prostředí - nad aktuálními i obecnějšími otázkami naší doby. Do rozhovoru můžete vstupovat prostřednictvím chatu, a to i s předstihem před zahájením vysílání.

Antikoloniální hnutí: Francie odjeď

Od poloviny 19. století začala Francie kolonizovat Afriku a jen v západní části kontinentu získala 5 milionů km2 (8krát více než jeho vlastní rozloha). Navzdory nezávislosti několika zemí v regionu v roce 1960 si Francie nad nimi udržela finanční kontrolu, uskutečňovala vojenské invaze na potlačení protikoloniálních hnutí a těžila nerostné suroviny (např. uran v Nigeru, ze kterého vyrábí třetinu své energie).

Protifrancouzské hnutí (“Francie, odjeď!”) se zintenzivnilo po invazi NATO do Libye v roce 2011, což způsobilo nestabilitu v regionu. Francouzskou intervenci v Sahelu (území v severní Africe na jižním okraji Sahary) v roce 2013 doprovázely násilnosti, a to i vůči civilistům. Kromě toho přísná dluhová politika MMF a války Západu na Blízkém východě vedly k chudobě a vlnám migrace.

SLEDUJTE: V sobotu 2. 9. od 18:00 uvede Protiproud TV rozhovor s bývalým ministrem školství Josefem Dobešem v rámci cyklu Alfa a omega o zoufalém stavu českého školství. Pořadu bude věnován jako obvykle též článek zde na portálu Protiproud.

Korupční nástroje imperiálního Západu

Za posledních 30 let se politické strany, kdysi protikoloniální, staly nástroji elit, které je ovládají, a ty se zase staly zástupci Západu. Venkovské obyvatelstvo Sahelu, které zůstalo bez politické podpory, se obrátilo o ochranu k lidem z vlastního prostředí, kteří učinili kariéru v armádě. Například vůdci vojenských převratů kapitán Traoré (Burkino Faso) a plukovník Goita (Mali) pocházejí z komunit zcela marginalizovaných úspornými programy MMF, drancováním zdrojů západními korporacemi a placením západních vojenských posádek.

Převrat v Nigeru je podporován v hlavním městě Niamey i v provincii. Západ a Francie okamžitě odmítly novou nigerskou vládu, která požadovala stažení svých vojsk, a mají v úmyslu použít síly ECOWAS (Hospodářské společenství západoafrických států) k invazi do země. Vlády Burkino Faso a Mali uvedly, že agresi proti Nigeru by vnímaly jako invazi do svých zemí. Probíhají diskuse o návrhu nové sahelské federace, která by zahrnovala Burkino-Faso, Guineu, Mali a Niger (celkem 85 milionů lidí).

Od Senegalu po Čad se šíří zvěsti o možnosti nových převratů.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky