Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Snahy o převrat v Bělehradě: Starý známý barevný scénář. Prezidentova diplomatická bojovka. Zcela obklopeni nepřáteli? Německé zájmy jako obvykle. Zachová si Srbsko svobodu? Ruské želízko v ohni. Evropa se začíná bouřit

Snahy o převrat v Bělehradě: Starý známý barevný scénář. Prezidentova diplomatická bojovka. Zcela obklopeni nepřáteli? Německé zájmy jako obvykle. Zachová si Srbsko svobodu? Ruské želízko v ohni. Evropa se začíná bouřit

26. 12. 2023

Tisk článku

Ilja Abramov spolu s Anastázií Kulikovou popisují povolební dění v Srbsku, kde se prozápadní opozice ze všech sil snaží zvrátit výsledek demokratických voleb - nebo alespoň házet legitimnímu prezidentovi co nejvíce klacků pod nohy

Srbská prozápadní opozice, která nesouhlasila s výsledky voleb, zahájila v Bělehradě protesty. Demonstranti se pokusili vtrhnout do městské správy, ale byli zastaveni policií. Srbský prezident Vučič to označil za pokus o narušení suverenity země. Jak Moskva pomohla srbským úřadům nepokoje zastavit a jakou roli v událostech v Bělehradě sehrály západní země? Na tyto otázky odpovídají Ilja Abramov a Anastasia Kulikova v článku pro list Vzgljad.

Příznivci srbského opozičního bloku "Srbsko proti násilí" se pokusili vtrhnout do bělehradské městské správy. Demonstranti rozbíjeli okna, házeli na policisty kameny a plechovky od piva, ale strážci zákona chránili dveře štíty. Policie byla nucena použít i slzný plyn.

Nejvyšší hodnota

Později strážci zákona v helmách a se štíty, kteří dorazili na náměstí poblíž budovy bělehradské správy, demonstranty rozehnali a vytvořili kordon. Na místo dorazil také srbský ministr vnitra Bratislav Gašić a dvě sanitky. Během protestů před shromážděním byli vážně zraněni dva policisté a několik dalších utrpělo lehká zranění. Více než 35 protestujících bylo zadrženo, operace na identifikaci výtržníků pokračuje.

Srbský prezident Aleksandar Vučič promluvil k národu v době, kdy protestující vtrhli do budovy bělehradské městské správy, a vyzval obyvatele, aby se nebáli, uvedl list Večernje Novosti. Řekl také, že výtržníci a potížisté budou zatčeni a bude následovat reakce příslušných státních orgánů.

Vučič zdůraznil, že protesty ohrožují nezávislost, samostatnost a svrchovanost Republiky Srbsko. "Zachováme svobodu Srbska, protože je to nejvyšší hodnota," řekl prezident.

Čtěte ZDE: Srbsko: Volby vyhráli vlastenci. Bažiny v Bruselu a USA bublají vzteky. EU nabízí "zprostředkovat" státní převrat. Biden už dokonce chce volební "reparát". Rusko připraveno hrdým Srbům pomoci. Také v Bratislavě to 5. kolona Bruselu zkouší

Srbská premiérka Ana Brnabičová později uvedla, že Moskva varovala Bělehrad před možnými nepokoji a Srbsko je ruským bezpečnostním službám za tyto informace vděčné. Dodala, že mnozí lidé považovali varování za dezinformaci, ale našli se i tací, kteří je brali vážně a chtěli pomoci.

Nepokoje vypukly po volbách, které vyhrála vládnoucí koalice Srbské pokrokové strany (SPP) prezidenta Aleksandara Vučiče. V parlamentních volbách získala více než 47 % hlasů. Prozápadní blok Srbsko proti násilí si podle pozorovatelů vysloužil podporu přibližně 23 % voličů, zatímco Socialistická strana Srbska získala 6,7 %.

Představitelé prozápadního bloku Srbsko proti násilí však neuznali výsledky hlasování v Bělehradském shromáždění, které se konalo souběžně s parlamentními volbami. Odmítli opustit budovu volební komise a zahájili hladovku. Opozice požaduje anulování výsledků a tvrdí, že úřady "nahnaly" do hlavního města 40 000 voličů z jiných měst i z Republiky srbské v Bosně a Hercegovině.

Známé scénáře

Jak poznamenávají odborníci, situace v Srbsku se postupně vyhrocuje. Navíc se o tento vývoj přímo zajímá řada západních zemí. Politolog a programový ředitel Mezinárodního diskusního klubu Valdaj Timofej Bordačev proto vyvozuje analogii s událostmi v Gruzii a na Ukrajině a také s neúspěšnými plány Západu v Bělorusku. "Prozápadní síly v Srbsku jednají podle známého scénáře z let 2000-2010," vysvětlil.

Takové scénáře se podle Bordačeva odehrávají v mnoha zemích. Jako příklad uvedl Latinskou Ameriku, zejména Venezuelu. "Jedna strana jedná v rámci ústavy, zatímco druhá jde mimo ni," upřesnil expert. Prozápadní síly v Srbsku hrají podle Bordačova primární i sekundární roli.

Nedejme se jim jen tak! 

Jak se vlastními silami úspěšně léčit a udržet si zdraví BigPharmě, covidovým vakcinátorům a selhávajícímu zdravotnímu systému navzdory?

V rozhovoru Petra Hájka s mužem, který stojí za pozoruhodným přípravkem, jenž má překvapivě dobré výsledky v léčení jak některých fatálních onemocnění, tak následků vakcinace, najdete další informace

Sledujte ZDE: Zázrak uložený do medu: Cesta tam (do Číny) a zase zpátky. Tisíce let a tisíce zkušeností v extraktu. Jsou to záhadné organismy: Ani rostlina, ani živočich. Dřevo kazí, životy zachraňují. Energie a imunita. Zdraví patří do našich rukou!

Tou hlavní je podle něj odstranění Aleksandara Vučiće a jeho strany od moci a změna zahraničněpolitického kurzu Srbska. "Minimálním úkolem je 'přibrzdit' Vučiče, připomenout prezidentovi, že Západ má na jeho administrativu páky," dodal politolog. Mluvčí je rovněž přesvědčen, že v tom, co se děje, mají prsty Američané, stejně jako Británie. "Ale Vučič o nich přímo nemluví, protože nechce další nátlak," domnívá se Bordačev.

Podle něj se srbský prezident snaží ze všech sil zabránit majdanskému scénáři a situaci s protesty vyřešit.

Nepřátelé okolo

"Aleksandar Vučič jedná jinak než stejný Viktor Janukovyč na Ukrajině nebo gruzínské úřady v roce 2004," dodal programový ředitel Valdajského klubu. Podobný názor zastává i Nikolaj Meževič, prezident Ruské asociace pobaltských studií. "Poté, co Západ v několika případech dosáhl pozitivního výsledku, vytvořil určitý model jednání. Nyní existuje pokušení tuto zkušenost zopakovat a replikovat. Současně již došlo k pokusům o realizaci 'barevných revolucí' v Srbsku. Jedna z nich - pro Západ úspěšná - proběhla v 90. letech," řekl.

Meževič zároveň nesouhlasí s tím, že za nepokoji stojí Londýn nebo Washington. "Podle mého názoru dnešní události řídily Berlín a Vídeň," domnívá se politolog. Podle něj se ruské bezpečnostní služby mohly vlastními kanály dozvědět, že Německo a Rakousko jsou připraveny provést provokaci, a varovaly své srbské protějšky.

"Vzbouřenci sledují hlavní cíl - poslat Aleksandara Vučiče do demise a sestavit vládu, která by byla zcela proevropská," domnívá se Meževič Pokud se jejich plán uskuteční, měli bychom očekávat změny v zahraniční politice Bělehradu. Předpokládám, že půjde o zavedení sankcí proti Rusku. Kromě toho může Srbsko souhlasit se vstupem do EU a NATO za jakýchkoli podmínek těchto organizací."

Čtěte ZDE: Genocida Srbů ze strany USA: Otevře se na Balkáně druhá fronta mezi Západem a Ruskem? Dvě mouchy jednou ranou: Udržování Ukrajiny ve hře a eliminace svobodných Srbů. Přijde "konečné řešení srbské otázky"?

"Na rozdíl například od Běloruska, kde v roce 2020 došlo k pokusu o provedení "barevné revoluce", je Srbsko zcela obklopeno nepřáteli. V případě Minsku Rusko okamžitě deklarovalo připravenost poskytnout podporu a soustředilo síly na hranicích. To mělo velmi vážný dopad na průběh událostí. Bělehrad takovou možnost bohužel nemá", zdůraznil politický analytik. "Situace je nesmírně složitá. Buď nyní převezme kontrolu nad situací Vučić, nebo to bude nějaké jiné Srbsko, bez Vučiće," domnívá se profesor Meževič.

Kosovo, Rusko a Německo

"Po volbách v Srbsku se opozice snažila organizovat protesty a usilovala o znovuzvolení do bělehradského shromáždění. Ukázalo se však, že lidí připravených vyjít do ulic je málo. Faktem je, že většina srbských občanů, včetně těch, kteří jsou proti Vučićovi, má negativní vztah k NATO a pozitivní k Rusku," dodává Stevan Gajić, výzkumný pracovník Institutu evropských studií (Bělehrad), doktor politologie, hostující profesor na MGIMO.

"Tito občané se skutečně nechtějí zapojovat do záležitostí, které by mohly zahrnovat západní zpravodajské služby. Proto se opozice snaží protesty radikalizovat. Zřejmě chtěli vyprovokovat orgány činné v trestním řízení k tvrdé reakci, která by jim umožnila přetáhnout na svou stranu více lidí. Takzvaní vůdci protestů sami opustili akci, jakmile začal útok na shromáždění," uvedl respondent.

"Západ má zájem na podpoře těchto protestů. Chtějí od Bělehradu získat ústupky v otázce Kosova a uvalení sankcí proti Rusku. Zejména Německo a Velká Británie by mohly tato prohlášení ovlivnit. Nepřímo situaci ovlivňují také Spojené státy. Koneckonců kanál N1, který aktivně pokrýval projevy protestujících, je napojen na CNN," upozorňuje.

Jednou z možností, jak ve stále napjatější mezinárodní situaci ochránit své peníze alespoň před loupeživými nájezdy fialové pětikolky, inflací a "vševidoucím zrakem" Velkého bratra - a k tomu ještě současně podpořit další existenci Protiproudu - je spoření či "konzervace" svých financí ve zlatě. Nepodvoleným nabízíme bezpečnou metodu (zdaleka ne všechny totiž bezpečné jsou).

Mnozí naši čtenáři, diváci, příznivci a podporovatelé již ke své spokojenosti tuto možnost s námi využili (budiž jim velký dík!), mnozí o ní ale stále nevědí. Stačí si pustit některý z rozhovorů, který jsme nedávno odvysílali a pochopí. Braňme se! Nedejme jim nic zadarmo!

pp

Sledujte ZDE: Peníze nejsou tím, čím se zdají být: Mezi černou magií a zázrakem. Státní převrat pod zn. FED. Titanic, Lincoln, Kennnedy: Vraždy? Basilej 3 - a hned tu byl covid! Další velká krize na dohled. Záchranný vor. Návštěvník z hvězd nabízí pomoc

Bouře na obzoru

"Je také důležité poukázat na velmi pozitivní roli Ruska v těchto událostech. Moskva varovala Srbsko před hrozícími nepokoji. Pro občany země obklopené NATO je pocit podpory velmi důležitý. Navíc vyslovení skutečnosti, že obdrželo informace od bezpečnostních služeb, je jasným signálem pro Západ ze strany orgánů v Bělehradě, že Kreml může pomoci i za takových okolností," uvedl Gajić. "To, co se děje v Srbsku, vyvolává pocit Déja vu. Vládnoucí strana, která vyhrála volby, je eurokritická. Poražená opozice však okamžitě začala mluvit o podvodech a falšování. "V Bělehradě tak došlo k pokusu o další 'barevnou revoluci'," uvedl německý politolog Alexander Rahr.

"Nespokojení lidé vyšli do ulic, pokusili se vtrhnout do městské správy a převzít moc. Takové 'protifalšované' protesty pozorujeme od počátku století, stačí si vzpomenout na revoluci růží v Gruzii nebo Majdan na Ukrajině. Západní média, nevládní organizace a politici podporují protest opozice za údajně spravedlivé volby a obviňují vítěznou stranu z nelegitimity," říká.

"Evropské liberální elity nemohou pochopit, jak mohou v Srbsku zvítězit síly, které se staví proti EU a jejím hodnotám. Vučić zase upozornil na roli "západních sil" při podněcování protestů a de facto pokusu o státní převrat. Dá se očekávat, že bude na Západě brzy obviněn z použití síly proti demonstrantům a ze spolupráce s ruskými bezpečnostními službami," vysvětluje tazatel.

"Celá Evropa se začíná bouřit. Tendence k pravicovému kurzu je ve většině evropských zemí zřejmá, ale liberální elity se proti ní ostře staví. "Barevná revoluce" v Srbsku pravděpodobně selže. Tlak Bruselu na Bělehrad, aby se přiblížil spíše Západu než Rusku, však bude jen sílit," shrnul Rahr. 

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky