Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Před chřipkovou sezónou: Citronový elixír místo očkování. Kladivo na vysoký tlak i jako prevence proti rakovině. Proč při nachlazení nepít čaj s citrónem?

Před chřipkovou sezónou: Citronový elixír místo očkování. Kladivo na vysoký tlak i jako prevence proti rakovině. Proč při nachlazení nepít čaj s citrónem?

16. 9. 2014

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková nabízí další jednoduchý levný recept na malé i největší neduhy a radí, jak z kyselého ovoce vyrobit opravdový „elixír“ na odkyselení organismu

Detoxikace (tedy zbavení těla jedů) je slovo, které se dnes skloňuje málem na každé internetové i tištěné stránce, zaměřené na zdraví. Obvykle se dozvíme, že nejlepším přípravkem, jenž pomůže, je zrovna – jaká to náhoda – ten, který prodává dotyčná stránka, či nejbližší lékárna. Přitom existuje řada jednoduchých a účinných přírodních prostředků, které nám udělají stejnou službu. Základem jednoho z „všeléků“ je – „obyčejný“ citron. Správně využitý umí výrazně pomoci s mnoha závažnými onemocněními a v přípravě na nadcházející „chřipkovou sezónu“ je mimořádně účinným a relativně levným pomocníkem.

pp

Citrony se vyplatí

Relativně proto, že jeho kvalita i cena závisí na podmínkách v zemích, kde se pěstuje – takže momentálně jsou citrony naopak relativně drahé, neboť v Argentině nebyla dobrá úroda. Přesto se vyplatí „zaplatit si“ alespoň jeden citron na den. A to nejlépe v „biokvalitě“, tedy takový, v jehož kůře se nevyskytují pesticidy vůbec, nebo jen v omezeném množství. Takže asi nejjistější je koupit si citroník domů a svého žlutého spojence si sám vypěstovat. Mimochodem – je to krása! Jenže do zimy už asi sklizeň nestihnete. Takže zatím vezměte zavděk „nejistými“ plody, které jsou na trhu.

Pokud chceme užívat citron na posílení imunity, neplatí ani zdaleka klasický recept „když máš chřipku, dej si čaj s citronem“! Naopak, citron je třeba užívat, když jsme zdraví a nejlépe, když je teplo.

Horká či teplá voda s citronem je totiž opravdovým elixírem zdraví a mládí a může pomoci i při léčbě těch nejtěžších chorob. Je dobré pít ji hned po ránu. O tom, že „obyčejná“ horká voda je všelékem snad ještě zázračnějším, než citron, vědí v Číně již tisíce let a naše čtenáře jsme o tom už také informovali.

pp

Čtěte ZDE: Máme pít kávu, nebo je nebezpečná? Proč není dobrý nápad prolévat si ledviny? A jediný nápoj, který je současně jednoduchou cestou ke zdraví

Zkrásnět za pět korun

Citron ve spojení s teplou vodou však ještě lépe nastartuje metabolismus a pomáhá vyplavovat toxiny do krve, která je posléze přes játra „odfiltruje“ z těla. Játra mimochodem citron také čistí. Proto nejspíš také funguje podle mnoha zdrojů i zkušeností nejlépe v kombinaci s bylinkou, kterou můžeme sami vypěstovat v květináči na okně – mátou. Ta pomáhá „dočistit“ organismus a rovněž blahodárně působí na játra. Nejlepší je tedy pít vodu s citronem dopoledne a odpoledne doplnit kúru čajem z čerstvé máty. Samozřejmě je možné obě ingredience prostě smíchat, i to podle některých „uživatelů“ funguje.

Kromě toho citrony obsahují pektinovou vlákninu, která sama dokáže nastartovat trávení a metabolismus. Je prokázané, že citronová voda napomáhá například také při shazování přebytečných kilogramů. Můžeme po ní i zkrásnět: citronové kyseliny a další látky v ovoci obsažené totiž napomáhají hojení malých zánětů na kůži, akné a jizev.

Citronem proti rakovině

Detoxikace a „zkrášlování“ však zdaleka není jediným příznivým účinkem citronů. Dokáží zklidnit zažívání a nejen dle již zmíněné tradiční čínské medicíny jsou například výborné na žaludek.

Citrony jsou sice téměř synonymem pro kyselost, kupodivu však organismus alkalizují, tedy činí zásaditějším. Příliš kyselé prostředí v organismu je přitom „mezičlánkem“, zodpovědným za většinu nemocí – od angín a chřipek po zubní kazy, především ale za nádorové „bujení“ jakéhokoli typu. A většina současné populace přitom ani netuší, jak vzhledem ke stravě bohaté na maso a cukry má dramaticky překyselený organismus. Proto žádný div, že citrony pravidelně „vyhrávají“ v žebříčcích jídel bojujících proti rakovině: studie prokazují vliv citronu například na prevenci i léčení rakoviny úst, prsou, kůže, tlustého střeva, plic i žaludku.

Podzimní citrusová sonáta

Ještě silnějšího detoxikačního a alkalizačního účinku dosáhneme, pokud teplou vodu a citronovou šťávu smícháme se lžící javorového sirupu a špetkou kajenského pepře. Výsledný nápoj je trochu záležitostí „pro milovníky silných pocitů“, lze si na něj ale zvyknout. Kajenský pepř je přitom dalším zázrakem z přírody: působí protizánětlivě, zbavuje tělo plísní (v čemž si je s citronem velmi podobný a dobře se vzájemně podporují).

Navíc tím, že pepř mírně zahřívá, je výsledný „drink“ dobrým nápojem na podzim: citron s mátou totiž organismus spíše ochlazuje, a tak bychom si jej jako „detoxikační kúru“ měli naordinovat, dokud je teplo. Až se ochladí, můžeme přejít na „zimní“ variantu s kořením a kromě pepře přidat ještě trochu skořice.

Zdravé zuby... a mnohem více

Další oblastí působení – jak citronu, tak pepře a skořice, a tedy i doporučovaného elixíru – je dutina ústní. Oba zmíněné přírodní minizázraky působí proti zánětům dásní a zubnímu kazu. Ona ostatně ústa jsou takovou „vizitkou“, zmenšeninou celého organismu, podobně jako to třeba známe z „reflexních zón“ na chodidlech. Pak také nepřekvapí, že záněty v ústech a kyselé prostředí v organismu jsou podle mnoha odborníků příčinou, která nastartuje zhoubné bujení v organismu a odstraněním těchto dvou „mezičlánků“ lze velmi úspěšně napomoci přírodnímu vyléčení rakoviny.

Pokud chceme „pouze“ zdravé zuby a dásně, vyplatí se k citronu a pepři přidat ještě hřebíček a skořici, nebo hřebíčkový a skořicový olej. Samozřejmě ve stoprocentní „terapeutické“ kvalitě, aby se dal požívat vnitřně. Skutečně kvalitní oleje však nejsou jednoduše k sehnání a jejich objevení vyžaduje již někoho, kdo se trochu „vyzná“ – proto se pro začátek vyplatí pracovat například s kvalitním kořením od bylináře.

pp

Čtěte ZDE: Svět na nás cení zuby: Vyceňme je také – i bez zubaře. Kaz totiž lze léčit. Také zubní pasty mohou být nebezpečné. Jak a čím je nahradit?

Kladivo na chřipku – bez očkování

Ale zpět k citronovo-pepřovému drinku: Citron (stejně jako pepř) působí antibakteriálně a urychluje hojení tkání, včetně kostí a chrupavek. Pepř má navíc podle naturopatů antirevmatické účinky. Podporuje močení a přispívá k tomu, aby se organismus zbavil kyseliny močové. Vzhledem k tomu také „koktejl“ podporuje léčbu artritidy a dny. A jen tak mimochodem – citron pomáhá harmonizovat tlak. Na ten je ale opět nejlepší ve formě esenciálního oleje. Jakého, to opět poradí někdo, kdo již má s oleji zkušenosti. Zvláště při těžších poruchách tlaku je třeba, aby byl esenciální olej skutečně kvalitní.

Kromě toho je samozřejmě citron známý svým vysokým obsahem vitaminu C a antioxidantů. Tím pádem posiluje imunitní systém. Na jednu věc je ale třeba dát pozor: pokud chceme užívat citron na posílení imunity, neplatí ani zdaleka klasický recept „když máš chřipku, dej si čaj s citronem“! Naopak, citron je třeba užívat, když jsme zdraví a nejlépe, jak již bylo řečeno, když je teplo. Podle poznatků tradiční čínské medicíny totiž za prvé ochlazuje (a to při „nachlazení“ nepotřebujeme, alespoň pokud nemáme opravdu hodně vysokou horečku), za druhé pomáhá držet vlhkost a energii. Což opravdu nepotřebujeme, pokud ze sebe chceme „vypotit“ virové nachlazení. Nejlepší tedy v takovém případě není čaj s citronem, ale například lipový čaj s medem, eventuálně s trochou zahřívajícího koření – například hřebíčku a skořice.

Vyplatí se tedy „myslet na zadní kolečka“ a citronovou kúru si naordinovat teď v babím létě, než se ochladí. Pak může nastoupit v kombinaci se skořicí, hřebíčkem či pepřem. Až přijdou podzimní plískanice, doprovázené obvyklou sezónou „mediální horečky“ kolem chřipky, budeme vědět, že jsme na podzim a zimu připraveni daleko lépe, než kdybychom svůj organismus zatěžovali očkováním proti chřipkovému viru, plným hliníku a dalších „roztomilých“ látek. Zkrátka platí to, co vždycky – chce to mít vlastní hlavu. Nejlepší řešení jsou totiž často ta nejjednodušší – a nejpřirozenější.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky