Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Izraelské letectvo útočí na letiště v Sýrii: Cílem úderu se stal Damašek i Aleppo. Izraelská agrese v Sýrii povede k větší eskalaci na Blízkém východě. Operace v Gaze je íránská past. Zapojí se Damašek a Teherán do konfliktu?

Izraelské letectvo útočí na letiště v Sýrii: Cílem úderu se stal Damašek i Aleppo. Izraelská agrese v Sýrii povede k větší eskalaci na Blízkém východě. Operace v Gaze je íránská past. Zapojí se Damašek a Teherán do konfliktu?

13. 10. 2023

Tisk článku

Peter Nagy přináší informace o rychle se stupňujícím izraelském rozšiřování konfliktu, který se z "operace v Gaze" mění v další válku na Blízkém východě, jejíž následky při změněném poměru sil mohou být tentokrát nedozírné

Včera 12. října zaútočila izraelská vojenská letadla na mezinárodní letiště v syrském hlavním městě Damašku a na letiště ve městě Aleppo. Uvádí to několik zdrojů. Záběry zveřejněné na internetu ukazují hustý kouř stoupající na místě příletu po izraelském leteckém útoku. Dříve se objevily informace, že oddíly proíránských formací by mohly být přesunuty na letiště syrských měst pro následné vyslání do Libanonu na pomoc hnutí Hizballáh, které se zjevně připojuje k nepřátelským akcím Hamásu proti Izraeli.

pp

Čtěte ZDE: Teprve to přijde: Věděl Washington o přípravě útoku na Izrael? Dobýt Gazu! Jo, ale jak? Je to past? Palestinský koncentrák není Bachmut. Generální mobilizace muslimů na celém světě. Co se stane v pátek?

Izraelská agrese proti Sýrii

Akce izraelské armády představují přímé nebezpečí další eskalace konfliktu. Nyní se Izrael ve skutečnosti dopouští aktu agrese proti suverénnímu státu Sýrie, uznanému OSN. V důsledku útoků na letiště mohou být zabiti syrští občané, jakož i občané jiných států, které nejsou zapojeny do palestinsko-izraelského konfliktu.

Útoky na Damašek a Aleppo výrazně zvyšují napětí na Blízkém východě. Zatím není jasné, jak budou Sýrie a Írán reagovat na tyto akce izraelského letectva. Mimochodem, Rusko je také vojenským a politickým spojencem Sýrie a dlouhodobě mu poskytuje vojenskou pomoc v boji proti teroristickým skupinám.

Asi není třeba připomínat, že situace v regionu eskalovala po útoku jednotek Hamásu z pásma Gazy na izraelské osady 7. října. V reakci na to izraelské obranné síly zahájily masivní útoky na Gazu, v důsledku čehož trpí především civilní obyvatelstvo této palestinské enklávy.

pp

Čtěte ZDE: Změna paradigmatu v Palestině: Izrael obnoví pořádek, ale už nikdy nezvítězí. Představitelé Hamásu žijí v Turecku. Ankara se již USA nebojí. Po Karabachu se Erdogan zaměří na práva Palestinců. Krvavé lázni se již není možné vyhnout

Operace v Gaze je íránská past

Bývalý velitel izraelských vzdušných sil nazval možnou pozemní operaci izraelské armády v pásmu Gazy "íránskou pastí". Pokud izraelské obranné síly (IDF) začnou pozemní operaci v pásmu Gazy, bude to znamenat, že země padne do "íránské pasti" a bude jednat podle íránského plánu. To je hodnocení událostí generálmajora ve výslužbě Davida Ivryho.

Podle tohoto vojenského experta vpád Hamásu přinutí izraelskou armádu reagovat invazí do Gazy. A až izraelské síly uvíznou v pozemní operaci, Izrael bude napaden z Libanonu a Západního břehu. To povede k vážnějším následkům. Ivry je přesvědčen, že pásmo Gazy momentálně už nepředstavuje rozsáhlou hrozbu pro Izrael. Palestinské skupiny, které odtud působí, mohou být potlačeny leteckými útoky a ekonomickým tlakem.

Pokud však izraelské pozemní jednotky vstoupí do Gazy a zůstanou tam dlouho a utrpí těžké ztráty - což, je v tak komplikované oblasti docela pravděpodobné, pak se vytvoří skutečná hrozba na úplně jiné úrovni. Jedinou možností pozemní operace je definitivní okupace pásma Gazy. Stále to však povede k velkému počtu obětí mezi izraelskými vojáky. Kromě toho nebude jasné, jak dlouho bude muset Izrael okupovat toto území, jaké finanční prostředky budou k tomu zapotřebí.

Proto ne všichni izraelští vojenští experti podporují pozemní vojenskou operaci v pásmu Gazy. Obávají se širší eskalace konfliktu a zapojení dalších účastníků do něj.

SLEDUJTE: Protiproud TV v pondělí 16. 10. 2023 od 18:00 vysílá v přímém přenosu další pravidelné setkání šéfredaktora Protiproudu s věrnými čtenáři a diváky. Do rozhovoru můžete vstupovat prostřednictvím chatu, a to i s předstihem před zahájením vysílání.

Humanitární pomoc do Gazy čeká na hranicích

Egyptské ministerstvo zahraničních věcí vyzvalo mezinárodní organizace, aby spolupracovaly při shromažďování a posílání humanitární pomoci do Gazy bez ohledu na pozici Izraele. Sběrným místem je letiště Al-Arish, 75 km od Gazy. V této souvislosti je zvláštní, že hraniční přechod v Rafahu na egyptské hranici s pásmem Gazy opět začal fungovat, a ještě nebyl vystaven izraelskému bombardování. Káhira se s největší pravděpodobností rozhodla, že mezinárodní statut mise je lepší zárukou bezpečného vstupu konvoje do Gazy, zatímco Izrael zvažuje svůj další krok.

Podle egyptských médií už asi 60 nákladních vozidel s 1500 tunami humanitárního nákladu čeká na rozhodnutí: potraviny, palivo, kojenecká výživa, oblečení atp. V kontextu totální blokády, ostřelování a zničené infrastruktury může taková pomoc výrazně zachránit životy civilním Palestincům, což ovšem zjevně není součástí plánů izraelského velení.

Jednou z možností, jak ve stále napjatější mezinárodní situaci ochránit alespoň své peníze před loupeživými nájezdy fialové pětikolky, inflací a "vševidoucím zrakem" Velkého bratra - a k tomu ještě současně podpořit další existenci Protiproudu - je spoření či "konzervace" svých financí ve zlatě. Nepodvoleným nabízíme bezpečnou metodu (zdaleka ne všechny totiž bezpečné jsou).
Mnozí naši čtenáři, diváci, příznivci a podporovatelé již ke své spokojenosti tuto možnost s námi využili (budiž jim velký dík!), mnozí o ní ale stále nevědí. Stačí si pustit některý z rozhovorů, který jsme nedávno odvysílali a pochopí. Braňme se! Nedejme jim nic zadarmo!

pp

Čtěte ZDE: Zlatá horečka v Protiproudu: Občanská sebeobrana proti fialovým loupežníkům. Markéta Šichtařová a spol. Jak spořit ve zlatě? Jak přelstít Velkého bratra? Hlavní je bezpečí: 5 tun falše. Pomozme sobě i svobodě slova! Nedejme se!

A jak vypadá nyní situace na bojišti?

Severní Směr:

Situace se poněkud stabilizovala: přes noc nebyly zaznamenány žádné srážky, ale Palestinci pokračují v ostřelování centrálních a pohraničních oblastí pásma Gazy, včetně Sderotu a Tel Avivu.

Východní a jižní směr:

Podobný průběh lze pozorovat i zde: militanti spustili sérii útoků na Ofakim, kibuc Nahal Oz a vojenskou základnu Reim východně od kontaktní linie.

Západní břeh:

Nepokoje pokračovaly i v noci. Srážky mezi Palestinci a izraelskými bezpečnostními silami se odehrály ve východním Jeruzalémě, Dženině, Tulkaremu, Huvaru, Qalqilyi, Turumsayya, Jabu a na předměstí Nábulusu. Několik palestinských raket dopadlo na židovskou osadu Ariel na Západním břehu.

pp

Trička Protiproudu ve velikostech L, XL, 2XL a 3XL si můžete objednat na adrese: [email protected]. Možnost po dohodě vyzvednutí osobně v redakci, nebo zasíláme poštou na dobírku. Cena 300 Kč + poštovné. Pro osobní odběr volejte na redakční telefon 737 461 817. Po dohodě vám trička připravíme k vyzvednutí v Praze v Opletalově ulici.

Hranice s Libanonem:

Noc proběhla relativně klidně v severních pohraničních oblastech. Izraelská armáda rozmístila značný počet dříve mobilizovaných záložníků podél hranice s Libanonem, protože se obává útoku palestinských skupin nebo militantů Hizballáhu.

Pásmo Gazy:

Izraelské letectvo stále kobercové bombarduje Gazu. Při leteckých útocích zahynuli i dva vysoce postavení funkcionáři Hamásu.

Vývoj budeme nadále pečlivě sledovat. Letecké útoky na Sýrii nemohou nechat lhostejné Rusko. Turecko již dalo najevo, že nemíní zůstat stranou. Írán se zatím omezil jen na slovní podporu Palestinců. 

Napětí roste.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky