Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Armagedon na Blízkém východě: Válka se zatím odkládá, ale blíží se. Íránské zásahy Izrael vyděsily. Zničené letecké základy spolu s moderními letouny F 35 a F 15. Izrael se už bojí i o svá jaderná zařízení. Provedl Írán první jaderný test?

Armagedon na Blízkém východě: Válka se zatím odkládá, ale blíží se. Íránské zásahy Izrael vyděsily. Zničené letecké základy spolu s moderními letouny F 35 a F 15. Izrael se už bojí i o svá jaderná zařízení. Provedl Írán první jaderný test?

7. 10. 2024

Tisk článku

Dmitrij Minin se zamýšlí nad důvody váhání Izraele s odpovědí na íránský raketový útok a dochází k závěru, že situace sionistického režimu není zdaleka tak silná, jak se zdá

Večer 1. října 2024 se mnohým zdálo, že nejhorší předpovědi a prognózy o vývoji situace na Blízkém východě se již naplnily. Představa íránského raketového útoku jako odpovědi na akce izraelské armády (IDF) v regionu, vyděsila izraelské obyvatelstvo, jehož velká část den předtím slavila "úspěšné" bombardování Libanonu.

Údery Íránských raket Izrael zaskočily

Stovky teheránských balistických raket (podle íránských tvrzení až 500, podle západních odhadů asi 200) a ještě více izraelských obraných raket a letadel způsobily, že se nebe nad Tel Avivem a dalšími izraelskými městy ocitla v plamenech. Očekávalo se, že v celém regionu vypuknou rozsáhlé boje. Donald Trump, při této příležitosti uvedl, že "Biden a Harrisová přivedli svět na práh světové války".

Ráno Izrael slíbil, že v krátké době tvrdě odpoví. Slovo však (naštěstí) zatím nedodržel. Teherán prohlásil, že je s dopady svého úderu spokojen a nebude dále v útocích pokračovat, dokud se Izrael sám neuchýlí ke slíbené odvetě. Ukázalo se, že dopady íránských raket si nevyžádaly téměř žádné lidské oběti, kromě vyvolání paniky.

Ale odkud tedy Írán rakety vypouštěl a proč je tak spokojený, zatímco izraelská armáda je tak zmatená?

POJĎME SE PORADIT!

pp

PPTV v pondělí 7. 10. 2024 od 18:00 vysílá v přímém přenosu pravidelnou poradu šéfredaktora Protiproudu s "tvrdým jádrem" nepodvolených.

Témata určují čtenáři a diváci svými dopisy, otázkami a komentáři jak k aktuálnímu dění nejen v politice, tak k obecnějším otázkám a problémům, jež určují náš (viditelný i neviditelný) svět. Nic - kromě vulgarit a urážek - není v tomto otevřeném prostředí zapovězeno.

Hlavním cílem Teheránu bylo vítězství na informační a propagandistické frontě, která je v celém konfliktu stále důležitější. Celý svět s úžasem sledoval, jak značná část íránských raket, a možná i většina, snadno překonala vyhlášené izraelské protiraketové systémy Iron Dome a David Board. Nedávno zvolený íránský prezident kardiochirurg Masúd Pezeškjan, který patří podle západních médích spíše k reformistům a stojí v opozici vůči vládnoucím Ajatoláhům, úder na Izrael podpořil slovy, že „Železná kupole sionistického režimu se ukázala být křehká ”.

Zničené letecké základy spolu s letouny F 35 a F 15

Írán v době odpálení svých raket prohlásil, že všechny jsou zaměřeny výlučně na vojenské cíle a nezasáhnou civilisty. Vzhledem k malé velikosti země a silné hustotě osídlení, si mnozí obyvatelé izraelských měst mysleli, že rakety směřují na jejich domy, ve skutečnosti však dopadly na nedaleké vojenské základny.

Je obtížné přesně říci, jaké škody utrpěla izraelská armáda, a zda došlo k obětem na životech. Izraelská média zachovala o skutečných dopadech íránské akce nařízené přísné embargo. Každý kdo by publikoval informace tohoto druhu by byl totiž přísně potrestán zákonem.

Generální štáb pochopitelně nepřiznal vůbec žádné oběti. Íránci naopak uvádějí, že došlo k úplnému zničení největší izraelské letecké základny Nevatim v Negevské poušti, včetně likvidace dvaceti amerických stíhaček F-35. Teherán rovněž informoval o vážných škodách na letecké základně Tel Nof Avivu, kde jsou umístěna převážně letadla F-15, používaná na bombardování cílů v Gaze a Libanonu.

Ze stejné základny také startovala letadla podnikající v minulosti útoky na Sýrii a Írán. Zasažena byla údajně i plošina na těžbu plynu ve Středozemním moři.

NENECHTE SI UJÍT!

pp

Diskusi Petra Hájka s bývalým policejním prezidentem a předsedou Asociace nezávislých médií Stanislavem Novotným nejen o o napjaté bezpečnostní situaci u nás i ve světě, ale též o pokračující likvidaci toho mála zbývajících občanských svobod, slova a projevu na místě čelném 

uvede Protiproud TV ve středu 9. 10. od 18 hodin!

 

Zásahy leteckých základen nakonec neochotně přiznala i izraelská armáda. Právě úspěšnost celé akce Íránu pravděpodobně zastavila okamžitou reakci Izraele. Tou chtěl, jak opakovaně uvedl, zasáhnout íránská jaderná zařízení a infrastrukturu pro těžbu ropy.

Jenže úderem na základnu Tel Nof, kde je pravděpodobně umístěna část izraelských jaderných hlavic, a Nevatim, které jsou zároveň součástí protiraketového krytí hlavního jaderného centra v Dimonu, však Teherán ukázal, že Izrael je poměrně zranitelný právě v této velmi citlivé oblasti. (Navíc se spekuluje, že o tomto víkendu Írán provedl podzemní test své již dokončené jaderné zbraně, což vyvolalo zemětřesení na severu země, pozn. PP).

Izrael má o čem přemýšlet

Jestliže íránské rakety již umějí proniknout antiraketovým štítem, jsou schopny zasáhnout i samotný reaktor. Při předchozím úderu v dubnu letošního roku zasáhli Íránci základnu Nevatim pouze jedinou raketou - a v reakci Izrael vzápětí bombardoval zařízení v íránské poušti. Nyní, i po posílení obrany základny, ji zasáhlo deset raket najednou. A stejně tak vyřazení íránských ropných zařízení, po kterém by pravděpodobně následovala ztráta izraelské produkce plynu, pochopitelně rovněž není v zájmu Tel Avivu. Izraelský generální štáb má prostě o čem přemýšlet.

Podle odborníků Írán při této akci odpálil poměrně „starou“ sérii svých balistických raket Šaháb-3 s doletem až 2 500 kilometrů, které byly vyrobeny v letech 2003 - 2004 a jejichž životnost se již blížila ke konci. Jenže Teherán má v záloze mnohem výkonnější a přesnější rakety vyvinuté v posledních letech. Moderní verze mají satelitní navádění pomocí GPS, jakož i oddělitelnou bojovou hlavici (5 bloků po 220 kg) a systémy protiraketové obrany.

Sázka je proto mimořádně tak vysoká. Přesto, si lze jen obtížně představit, že by izraelská vláda upustila od odvetného úderu. Netanjahu sleduje především své osobní cíle. Eskaluje situaci na celém Blízkém východě, aby se vyhnul vězení za své zločiny. V tomto je jeho jednání velmi podobné jednání Zelenského na Ukrajině. Pokud by nyní Netanjahu ustoupil, jeho spolupracovníci a občané by se proti němu postavili. Jediným, řešením je tedy velká eskalace, která může přerůst ve skutečný Armagedon, který zasáhne všechny - a nejspíš nejen v tomto regionu.

NEPŘEHLÉDNĚTE!

Je tu dlouho očekávané pokračování rozhovoru Petra Hájka s výjimečnou osobností české (a již i světové) "alternativní" zdravotní scény Jiřím Černotou

V pořadu Zdraví v Protiproudu se kromě jiného dozvíte o unikátních novinkách ve vývoji a produkci fascinujících zcela přírodních prostředků na posílení těla i ducha - včetně dosažení praktické dlouhověkosti.

 Bezplatný účet u BEWITu pro nezávazný přístup ke slevám si můžete vytvořit zde. Výrobky BEWIT si lze také prohlédnout i zakoupit zde. Nákupem přes tyto odkazy  pomůžete nejen sobě, ale i další existenci Protiproudu

 

Situace se změnila: Usmíření je nemožné

Zdá se, že „Bibi“ se už na něj vnitřně připravil. Úspěšná íránská operace otřásla všemi dosavadními "jistotami" na Blízkém východě. Odplata za zabíjení vůdců Hizballáhu včetně šejka Nasralláha, Izrael tentokrát poprvé vskutku bolestivě zasáhla.

Ostatně vraždění vůdců partyzánských organizací nikdy nebylo spolehlivým způsobem jejich oslabení. Vždy přijdou noví vůdci, obvykle ještě radikálnější. Hizballáh se z těžkých ztrát nepochybně brzy vzpamatuje a život v severním Izraeli se pod jeho údery stane peklem.

Využije přesun některých izraelských jednotek z Gazy do Libanonu a bojovníci Hamásu budou znovu o to aktivnější v jižním Izraeli. Na Západním břehu Jordánu, kde žije většina Palestinců, schází jen málo, aby došlo k dalšímu lidovému povstání. A vládcům sunnitských zemí začíná být navíc značně nepříjemné, že se za své palestinské spoluvěřící postavili zejména šíité.

V Jordánsku v nedávných parlamentních volbách poprvé zvítězilo Muslimské bratrstvo, které požaduje výrazné zostření kurzu vůči Izraeli. Turecký prezident připouští dokonce zahájení války proti sionistickému režimu. A přestože málokdo věří, že Ankara do toho bez dalších spojenců půjde, ani Erdogan nemůže ignorovat stále silnější protiizraelské hlasy, který se ozývají v Turecku.

Přední arabské země jako Egypt či Saúdská Arábie, které izraelský premiér Netanjahu na Valném shromáždění OSN označil za požehnané státy, už tudíž rovněž neuvažují o spolupráci s Izraelem. Slavné "Abrahámovské dohody" Izraele s těmito státy jsou v troskách.

DOPORUČUJEME:

Zdraví v Protiproudu: Fantastické houby. Zkušenost patologa s vyléčením cirhozy jater. Pro nádory zhoubné i nezhoubné. Překvapivý detox. Jak na mozek, paměť a kognitivní schopnosti? Bambus a cévy. Čokoláda nejen pro děti. Pomozme si!

SUPERPOTRAVINY A ZÁZRAČNÉ HOUBY SUPRAMEDEX
objednávejte zde

Hrozba Armagedonu

Izrael, který se ještě nedávno zdál být technologicky nezničitelný, je současně dlouhodobě existenčně křehký. Z přibližně 15 milionů lidí žijících na jeho oficiálně uznaných či jím okupovaných územích tvoří Židé 7 milionů, Arabů různých kategorií (občané země žijící ve vnitrozemí, bezprávní Palestinci, obyvatelé východního Jeruzaléma s přechodným statutem) je na 8 milionů. A i kdyby ti první opět porazili všechny své odpůrce, tento poměr nelze zvrátit.

Rezervy židovské repatriace se vyčerpaly a vývoj jde opačným směrem. Nemalou měrou k tomu přispívají i nekonečné konflikty, k nimž je Izrael ve své současné situaci odsouzen. Jeho elity však z náboženských, ideologických a jiných důvodů nesouhlasí s vytvořením dvou států, natož s přiznáním stejných práv všem (pak by okamžitě zanikla jejich moc). Mohou proto hrozbu Armagedonu jen oddálit, ale ne odstranit. 

Čím dál více odkládají rozhodnutí o spravedlivém společném či sousedském životě těchto dvou společenství, tím je tento úkol obtížnější. Stupeň vzájemné nenávisti se jen zvyšuje. Pokud se tento trend nezastaví, sklouzne dříve či později Blízký východ a sním celý svět do obrovského válečného požáru, který již nepůjde uhasit.

Zdroj.

pp

Tagy článku

Doporučujeme

NEJČTENĚJŠÍ

Na začátek stránky