Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Americké federální rezervy v úpadku: Půl roku ve ztrátě a pro státní pokladnu nic. Situace, na níž zákony USA nepamatují. Banka bankrot nevyhlásí. Začne stát odírat daňové poplatníky, aby předešel vlastní insolvenci?

Americké federální rezervy v úpadku: Půl roku ve ztrátě a pro státní pokladnu nic. Situace, na níž zákony USA nepamatují. Banka bankrot nevyhlásí. Začne stát odírat daňové poplatníky, aby předešel vlastní insolvenci?

22. 4. 2023

Tisk článku

Valentin Katasonov přibližuje katastrofální stav Federálního rezervního systému a veřejných financí v USA, který hrozí přerůst ve státní bankrot

Mnohokrát jsem psal o tom, že americký Federální rezervní systém začal v posledních měsících vykazovat ztráty. To nemá v historii americké centrální banky za více než sto let obdoby. Poprvé byly záporné finanční výsledky Federálního rezervního systému zaznamenány na konci září loňského roku. Ztráty pak vykazoval Americký Federální rezervní systém po dobu půl roku každý měsíc. Americké ministerstvo financí a americký Kongres to již nemohly dále ignorovat.

Chronické ztráty znamenají, že americká centrální banka přestává odvádět peníze do státní pokladny (podle zákona odvádí 90 % zisku). Ministerstvo financí USA je nyní velmi nervózní, protože zdroje příjmů do amerického rozpočtu rychle docházejí. A nemůže se již uchýlit k půjčkám, protože státní dluh narazil na strop (31,4 bilionu dolarů). Nemá tudíž daleko k platební neschopnosti a státnímu bankrotu.

Kritickému stavu Federálního rezervního systému začalo věnovat pozornost již mnoho lidí. Jsou to především odborníci, které někteří lidé arogantně nazývají „marginálními“. Nicméně 14. dubna se objevil článek s chytlavým názvem „FED je v bankrotu“. Jeho autorem je Thomas L. Hogan, vedoucí pracovník Amerického institutu pro ekonomický výzkum (AIER). Tento institut patří mezi „think tanky“. Hogan má za sebou význačné úzké vazby na washingtonský establishment. Pracoval v Bakerově institutu pro veřejnou politiku při Riceově univerzitě, na Troyově univerzitě, na West Texas A&M University, v Cato Institutu, ve Světové bance, v bance Merrill Lynch a v investičních firmách v USA a v Evropě. Byl hlavním ekonomem Výboru pro bankovnictví, bydlení a městské záležitosti Senátu USA.

Čtěte ZDE: Hlas (necenzurované) Ameriky: Dolar čeká pád. Nahradí ho „plynový“ rubl krytý zlatem? Nejde jen o topení. Bez hnojiv vypukne hladomor. Nákupní horečka už i v Německu. Sankce jsou bumerang. Co způsobí v USA?

Insiderova varovná zpráva

V březnu vystoupil na slyšení v Kongresu Jerome Powell (předseda FEDu). Hovořil o stavu ekonomiky, o kryptoměnách, o návrzích na úpravu regulace komerčních bank, a dokonce i o klimatu. O stavu samotného FEDu však neřekl ani slovo. Thomas Hogan na to upozornil: „O rozvaze FEDu však nepadla téměř žádná zmínka. Za posledních šest měsíců utrpěl FED značné provozní ztráty, které vyčerpaly jeho stávající kapitál. Tyto ztráty představují ušlý příjem pro americké ministerstvo financí.

V dalším textu Thomas Hogan opakuje to, co již před ním řekli jiní. Vysvětluje původ těchto ztrát. Aktiva Federálního rezervního systému jsou dnes z velké části tvořena cennými papíry, které nakoupil během posledního kola programů kvantitativního uvolňování (QE). Bylo to v letech 2020-2021, kdy americké ministerstvo financí muselo vydat gigantické objemy státních cenných papírů, které Federální rezervní systém nakoupil v rámci „pandemie“. Jak poznamenává Thomas Hogan, sazby těchto dluhopisů byly fixní a pohybovaly se v rozmezí od 1,5 % do 2,0 %. V té době FED platil úroky z pasivních transakcí (závazků) ve výši 0,15 % nebo méně. Jednalo se především o platby z bankovních rezerv a z přiznání zpětných výkupů termínovaných vkladů (ONRRP). Úroková marže (rozdíl mezi aktivními a pasivními sazbami) byla poměrně slušná a generovala téměř veškerý zisk FEDu.

Neúčinná záchranná brzda

Od jara loňského roku však Federální rezervní systém přibrzdil svou politiku QE a začal prudce zvyšovat svou klíčovou sazbu. To vedlo k tomu, že pasivní úrokové sazby (všechny jsou krátkodobé) okamžitě reagovaly na každé zvýšení klíčové sazby FEDu. Thomas Hogan upozorňuje, že na začátku dubna se sazby zvýšily na 4,55 % u ONRRP a 4,65 % u bankovních rezerv. Sazby aktiv naopak zůstaly stejné, protože se jedná o dlouhodobé cenné papíry s pevným výnosem. Úrokové marže se tak dostaly prudce do záporných hodnot!

Hogan podává hrubý výpočet. Předpokládá, že průměrná sazba dluhopisů nakupovaných Federálním rezervním systémem je 1,75 % a průměrná sazba bankovních rezerv a ONRRP je 4,6 %. Úroková marže je pak přibližně minus 2,85 %. Hodnota portfolia cenných papírů FEDu se odhaduje na 8 bilionů USD. To znamená, že roční ztráta Federálního rezervního systému činí 228 miliard dolarů!

Čtěte ZDE: Řízená demolice USA: Rusko vítězí, Amerika se ničí. Připravme se na extrémní chudobu. 50letá ekonomická pohádka USA se hroutí do sebe. Biden potřebuje jadernou válku. A když ne? Zlikviduje národ podle záložního plánu

Ztráty jakékoli banky sice neznamenají, že je v úpadku. Má přece vlastní kapitál (základní kapitál plus rezervy), který ztráty kompenzuje. Pokud však celkové ztráty převýší vlastní kapitál, pak lze skutečně hovořit o příznacích úpadku. Jestliže se jedná o komerční banku, může ji zachránit centrální banka, která je věřitelem poslední instance a může takovou banku začít sanovat (ozdravovat) poskytováním záchranných úvěrů.

V případě FEDu Thomas Hogan píše: „Nejnovější údaje ukazují, že FED dluží ministerstvu financí přes 41 miliard dolarů, což je více než jeho celkový kapitál. FED je podle obecně uznávaných standardů skutečně insolventní.“ Jinými slovy, kandidátem na bankrot. Vláda však zřejmě nebude zachraňovat (bailoutovat) Federální rezervní systém na úkor rozpočtu. Není k tomu ochotna, ani toho není schopna. Americké zákony s takovou možností, jako je platební neschopnost FEDu, vůbec nepočítají. Na rozdíl třeba od ČLR. Tam zákon o Čínské lidové bance stanoví, že pokud čínská centrální banka utrpí ztráty, jsou hrazeny ze státního rozpočtu.

Virtuální látání děr

Americká banka v této nouzové situaci sáhne po triku zvaném „odložená aktiva“ (deferred assets). Jedná se o „částku čistého zisku, kterou bude muset rezervní banka realizovat před tím, než obnoví peněžní převody do americké státní pokladny“.

Thomas Hogan k tomu vysvětluje: „Co dělá FED, když její závazky permanentně převyšují aktiva? Nepřistoupí k zákonnému bankrotu, jako by to udělala soukromá společnost. Namísto toho vytvoří na straně aktiv své rozvahy fiktivní účty, známé jako „aktiva příštích období“, aby tím vyrovnala své rostoucí závazky.“  „Odložená aktiva“ lze také interpretovat jako příslib americké centrální banky, že v budoucnu pokryje své ztráty. Takový nástroj nebyl nikdy použit u komerčních bank a tím spíše ne u podniků v reálné ekonomice. Převis závazků americké centrální banky nad jejími aktivy znamená, že je vůči ostatním sektorům ekonomiky země čistým dlužníkem. Hogan píše: „Aktiva příštích období představují příliv peněžních prostředků, které FED očekává v budoucnu jako kompenzaci prostředků, které dluží ministerstvu financí.“ Americké ministerstvo financí, aby sanovalo svoji centrální banku, tedy nedává FEDu peníze přímo, ale jakoby mu je půjčuje na dobu neurčitou.

Čtěte ZDE: Dolar: Zvoní globální měně umíráček? Roky dominance jsou pryč. Půl století s bezcennými papírky "krytými" vraždami a vojenskou převahou USA. Putin, Si a BRICS už mají náhradu. Že je inflace? To až Dokonalá bouře smete Západ!

Balancování na hraně

Ztráty Federálního rezervního systému podkopávají důvěru veřejnosti. Centrální banka FED diktuje svým více než čtyřem tisícům podřízených bank pravidla pro zdravé finanční praktiky, přitom tato pravidla sama hrubě porušuje. Zároveň si je jistá, že ji nikdo nepošle do bankrotu. „Kromě své role při řízení peněžních zásob je FED hlavním regulátorem většiny amerických bank. Pokud by se některá soukromá banka chovala takto nezodpovědně, regulační orgány, jako FED nebo Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC), by ji donutily zavřít krám. Manažeři bank by tak přišli o práci a příjem,“ píše Hogan.

Autor článku nedává žádný recept, jak by americká centrální banka měla řešit současnou obtížnou situaci. A hlavně, jak podobným kritickým situacím v budoucnu zabránit. Článek končí pouze zbožným přáním: „Představitelé FEDu by měli lépe řídit své operace, aby v budoucnu opět nevysávali americké daňové poplatníky.

A není divu, jde přece o nejmocnější centrální banku světa v soukromém vlastnictví západních finančních klanů. Článek nyní aktivně koluje po sociálních sítích.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky